dijous, 6 de desembre del 2012

Quins factors et resultarien motivadors per l'ús de les TIC?


Avui en dia vivim en una societat immersa en les noves tecnologies, la qual cosa ens permet estar connectats en tot moment. Però a l’àmbit educatiu, encara costa aquesta utilització de les tecnologies per beneficiar i ajudar en el procés d’ensenyament-aprenentatge dels infants. Arribat a aquest punt, se’ns planteja una pregunta: quins factors creus necessaris per la utilització de les TIC en la meva futura docència?

En primer lloc, he de destacar que no són molts ja que sóc molt amiga de les TIC i m’agrada descobrir-les, utilitzar-les i extreure totes les possibilitats educatives que tenen. Però, quan un està a un centre, ha de comptar molt també amb el suport i motivació extrínseca, és a dir, de fóra, ja que només una motivació personal (intrínseca) no és suficient.

Per tant, arribem al segon punt: suport per part del centre i de l’equip directiu. Sense aquest suport, motivació i iniciativa, no podem fer res al centre. Necessitem aquesta part extrínseca, com deia abans, per fer la nostra tasca envers les TIC més còmodes i d’una manera més senzilla. Però no només l’equip directiu s’ha d’implicar, sinó tot el professorat, en major o menor mesura, però tot. Evidentment, a banda del suport “emocional”, fa falta un suport econòmic i una inversió de diners així com de temps. I no només per part del centre sinó també d’altres institucions.

En tercer lloc, destacar el paper fonamental d’una formació. Encara que estem envoltats de les noves tecnologies a la nostra vida personal, no en sabem treure tot el profit que aquestes tenen, i menys la part educativa d’aquest. És per aquest motiu, que penso que aquesta es necessària i fonamental per una correcta implantació de les TIC al centre així com per la motivació, perquè quan més coneixem, més ens agrada.

I finalment, crec que també és indispensable compartir. Compartir a la xarxa els teus recursos, experiències, activitats, idees, etc. per tal de fer una connexió amb altres professionals i intercanviar opinions. Crec que és una part molt enriquidora que moltes vegades se’ns oblida o passem per damunt. De què tenim por, que ens copiïn la nostra feina? I dic jo, i què? Què passa si ens copien? O es que nosaltres no busquem informació també a la xarxa i si ens agrada un recurs també l’utilitzem? Penso que no passa res si et copien, tu has fet la teva tasca, has gaudit fent-la i l’has volgut compartir. Si et copien, millor perquè en primer lloc vol dir que es bona i, en segon lloc, s’extendrà a altres alumnes per tal d’ajudar-los en les seves necessitats, en el seu procés i el seu desenvolupament. És un elogi!

Per tant, per què no utilitzar les TIC? Són motivadores, beneficioses, són una realitat de la nostra societat. I per aquest motiu, crec que estic prou motivada per utilitzar-les sempre i quan es donin els factors que abans he descrit (encara que sense algun d’aquest crec que també seria possible la utilització de les TIC en la meva docència). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada