divendres, 18 de gener del 2013

Pissarra digital


En aquests primers dies de classe, hem estat descobrint la pissarra digital. Encara que la tenim a la seu, no l’havíem utilitzat mai i tenia curiositat per fer-ho. Ens han explicat diferents usos i mostrat algunes de les diferents possibilitats que ofereix la qual cosa m’ha paregut sorprenent. M’ha agradat molt descobrir aquesta eina ja que permet accions que abans no podíem fer: facilitar el record d’excursions o activitats amb els infants, inventar o narrar un conte recolzant amb dibuixos fent-los a al pissarra (els infants van suggerint el que apareix al dibuix per a que sigui més interactiu), buscar a Internet una informació que ens interessa i mostrar-la, etc.

Però, també he de destacar que he vist una sèrie d’inconvenients o punts febles. En primer lloc, vull destacar que, al tenir només un punt d’intervenció (és a dir, que només pots clicar en la pissarra en un lloc, no dos llocs alhora o més), de vegades pot resultar molt passiva pels altres que han de mirar la pissarra. Així, quina diferència hi ha en escoltar un conte en rotllana o escoltar-ho mirant els dibuixos que fa la mestra a la pissarra digital? Penso que n’hi ha diferències perquè encara que els infants poden participar a les dues metodologies, a la segona també poden dibuixar ells i poden ser més partícips del conte. Per altra banda, no permet el treball en grup, només es pot utilitzar de manera individual de manera que els infants haurien d’utilitzar-la tot sols, ni com a mestra pots ajudar (pots ajudar, però per mostrar alguna cosa has de retirar l’infant per poder tocar tu la pissarra), ni els companys poden participar.

Crec que s’ha de fer una passa més en les pissarres digitals i posar que tinguin més punts per tal de extreure “més suc”, ja que és una idea innovadora i útil però que encara té inconvenients per treballar a les escoles, sobre tot a infantil ja que els infants necessiten tocar ells i els “costa esperar” el seu torn. 

Finalment, destacar que per tal d'utilitzar-la a classe, primer ens hem de preparar el que volem fer i a la xarxa trobem molts recursos i activitats ja elaborats per tal de treballar amb els infants de manera lúdica (http://recursostic-cole.blogspot.com.es/2007/02/pizarra-digital.html;http://www.pizarradigital2005-2006.blogspot.com.es/http://www.edicioneslolapirindola.com/cuentos_personalizados/escuelas_infantiles_colegios_index_esp.asphttp://recursospdi.wordpress.com/e-infantil/) Hem de triar el que millor s'adapti a les nostres necessitats i la dels infants. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada